Bruheze JO15-1 - FCV-Venlo JO15-1  1-2 (1-0)

De afgelopen weken was er sprake van een dip in onze resultaten. Twee weken geleden werd op een vervelende manier met 1-0 verloren in Venray en vorige week mochten de jongens blij zijn dat ze een punt overhielden aan het thuisduel tegen SV Blerick (1-1). De geoliede machine van Gino, Yves en Jesse moest weer even op de rails worden gezet. Een betere tegenstander dan Bruheze konden de jongens zich niet wensen vandaag. Een degelijke middenmoter die op Sportpark Arenborg een ongenadig pak slaag had gekregen met 13-0 van FCV! Maar goed, dat zegt niet zoveel als we weten dat bijna alle tegenstanders een stap dichter bij FCV zijn gekomen na de winter. Dat maakt de competitie en de strijd alleen maar leuker.

In Helmond moesten we het zonder Bas doen die voor de tweede week achter elkaar met JO17-1 meedoet. Met Moritz vandaag erbij waren we toch met 14 spelers. Al direct na de aftrap bleek dat Bruheze ook een snelle nummer 11 op linksbuiten had staan. Wellicht nog net niet zo snel als onze A'quille, maar hij kwam daar akelig dichtbij in de buurt. Bovendien toornde hij qua lengte boven alle spelers uit en ja, ook boven Quin. Menno had in het begin moeite om deze nummer 11 af te stoppen en dit leidde na 5 minuten tot een hachelijke situatie. Alleen op Jeremy afstormend, kwam Jer net te laat uit zijn goal en kon de lange nummer 11 afstormen op een leeg doel. Met een klein trapje op de hak kon Menno hem nog afstoppen, met als resultaat een penalty. Deze werd feilloos binnen getrapt, waarna de bank van Bruheze nog om een rode kaart bedelde. Gelukkig kon Gino in alle rust nog een keer de gezwijzigde spelregels uitleggen dat bij doorgebroken spelers en het veroorzaken van een penalty geen rood, maar slechts geel wordt gegeven. Na deze vroege achterstand begon FCV gewoon lekker te voetballen. De eerste kans was voor Jip die een voorzet van Aquille met links op doel schoot, maar de keeper op de juiste plek vond. Daarna was het A'quille die na een goede actie de bal via een carambole* op de lat zag belanden. De nummer 11 van Bruheze liet vervolgens weer van zich spreken en stoof weer akelig hard richting het doel van Jeremy. 'Guardado' Wisam kon hier met een fenomenale tackle nog net een stokje (been) voor steken, waardoor er niet meer dan een corner van deze aanval overbleef. Even later was het weer de beurt aan FCV en speelde Tous zich knap vrij op de rand van de 16. Met rechts knalde hij de bal rakelings langs het doel, waarbij de grote vraag was op de FCV-bank; schampte zijn schot nu wel of niet de paal? Antwoord van Tous in de rust was 'ja', waaruit bleek dat de twintigers Jesse en Gino nog prima oren hebben en de wat oudere leider wellicht binnenkort langs 'Stufkens' moet gaan voor wat gehoortesten.

In de tweede helft ging FCV alleen maar beter spelen. De trainers gaven nog wat tactische tips mee in de vorm van 'ballijnen dicht lopen' en 'mee inschuiven van achteruit' en jawel hoor, Bruheze moest steeds verder terug. Na wat verstoppertje te hebben gespeeld in de eerste helft was het Julek die in de tweede helft het elftal ging belonen. Quin voerde een belangrijke tip uit van trainer Gino uit; speel zo snel mogelijk spits Julek in. De pass van Quin was strak en zuiver en hier wist Julek wel raad mee. Nadat hij 2 verdedigers was gepasseerd schoot hij de bal met links op de keeper die gelukkig de bal weer los liet, waarna de door gelopen Julek eenvoudig de 1-1 kon binnen tikken. Er was nog een half uur te spelen, dus alle tijd om de genadeklap uit te delen. Deze viel niet, ook omdat 100% kansen om zeep werden geholpen. Tot de laatste minuut. Inmiddels was Aquille linksback gaan spelen en van achteruit schoot hij een vuurpijl af naar voren. Deze werd opgepikt op de middellijn door Julek, waarna Gino op de bank zei; 'Julek gaat het doen.' Met nog een lange weg naar het doel te gaan, omspeelde hij de eerste tegenstander, daarna nummer 2 en ook de derde verdediger werd in de luren gelegd. Oog in oog met de keeper bleef Julek kalm en schoof met zijn rechterbeen de bal in de verre hoek. De verdiende winnende treffer bracht de spelers, begeleiders en ouders in extase. Na de wedstrijd bleek waar 'Nostradamus'** Gino zijn wijze woorden vandaan had gehaald: Julek had hem 2 doelpunten beloofd vandaag.

Met deze overwinning staat FCV op de derde plaats met nog een kleine kans om nummer 2 Montagnards (ook nog 2 keer van gewonnen) te achterhalen die 5 punten voor staan met een wedstrijd meer gespeeld. Volgende week de thuiswedstrijd tegen United.

*De binnen het voetbal gebruikte term carambole komt oorspronkelijk uit de biljartsport, waarbij de speelbal met een stoot de rode en de witte bal moet raken. In de voetbalwereld wordt met carambole eerder een per ongeluk veroorzaakte botsing bedoeld, waarna de bal ergens terecht komt waar je deze juist niet verwacht.

**Nostradamus was in de 16-de eeuw een groot ziener waarzegger en voorspeller uit Zuid-Frankrijk.